diumenge, 13 de gener del 2013

Principis d’any: Un bon moment per fer balanç de la relació de parella.


Degut a  l’estrès que impliquen les festes nadalenques (per a la despesa econòmica extra, el fet d’haver passat més temps de l’habitual junts i amb les famílies d’origen…), moltes parelles poden passar una època delicada. De fet aquest és, juntament amb desprès de l’estiu, un dels moments de l’any en que es donen més separacions i divorcis.

Justament  passat les festes pot ser un bon moment per plantejar-se si el malestar que s’hagi pogut generar suposa una simple crisis passatgera o un problema més important. D’una banda és normal que l’esgotament i l’estrès que poden suposar les celebracions nadalenques influeixin en la relació, però cal fer-se algunes preguntes per valorar si es tracta d’una crisis que es pot superar o es tracta d’un problema més important. Caldria que cadascun dels membres es preguntessin:

-Encara hi ha sentiments? Encara que aquests no siguin l’enamorament de l’inici de la relació cal entendre que van evolucionant i canviant, però si no hi ha sentiments cap a l’altre persona potser serà moment de plantejar-se la ruptura.

-Hi ha confiança? La confiança es bàsica en qualsevol relació y sinó existeix difícilment aquesta podrà funcionar de manera satisfactòria. Si aquesta s’ha trencat per algun fet en concret cal preguntar-se si es pot restaurar, si ens val la pena intentar recuperar-la.

-Penso que canviant algunes coses i  si ens esforcem tots dos la relació pot  millorar? En cas que la resposta sigui sí, em val la pena l’esforç que suposa fer aquest canvis? L’altre te prou coses bones pq valgui la pena lluitar per la relació?

Totes aquestes preguntes ens poden ajudar a valorar la relació, més enllà del estat emocional actual, que pot ser d’enuig o decepció, i que no és l’únic que hem de tenir en compte a l’hora de prendre una decisió tant important.

Si la resposta en general és si per part dels dos membres potser és el moment de fer una teràpia de parella per tal d’arreglar allò que no estigui funcionant, i la relació en pot sortir enfortida. Es clar que també es pot acudir a un psicòleg especialitzat per tal de valorar la resposta a totes aquestes preguntes,i a d’altres si cal, si personalment costa, però si la resposta és no a algunes  d’elles  possiblement no tindrà sentit fer una teràpia de parella ja que faltarien les bases perquè pugues ser afectiva.

 

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Tal i com comenta la Ingrid el periode festiu del nadal, pot suposar un augment de les disputes familiars i per tant, cal estar pendent de què pasa i no deixar-ho sense sol·lució. Al final quan ens volem donar compte ja no hi ha marxa enrrera i tot es complica.
    Tot i que, soc partidaria i la nostra experiència a Mon-Cor ens indica que independentment del moment en que ens trobem a una situació de parella tensa, amb conflictes, cal posar el punt d'atenció i donar-li sol·lució el més ràpid posible. Tendim a deixar-ho còrrer i això no es beneficiòs per ningú, doncs els problemes es fan més grans, i no desapareixen, tal i com es pensa habitualment.
    I per que aquest és un tema que per nosaltres és important, us posar també al vostre abast un telèfon d'atenció directa per resoldre aquests problemes que us podeu trobar, allà us assessorament de la millor manera i sempre amb un punt de vista professional i seriòs.
    www.mon-cor.com, 807 46 41 36.
    Una forta abraçada!
    Mónica Zambrana.

    ResponElimina