diumenge, 20 de maig del 2012

Conductes addictives: A què ens referim?


El concepte de conducta addictiva és molt ampli, i per tant no està de més definir-lo i aclarir quina mena de conductes inclou. D’entrada podem dir que son aquelles conductes que son susceptibles de convertir-se en una addicció. A grans trets podríem diferenciar-ne dos tipus:

- Consum de drogues: El consum de drogues es evidentment una conducta que crea addicció, tant de tipus físic com psicològic. Com a droga entendrem qualsevol mena de substancia, legal o il·legal que creï dependència i tolerància (cada cop es necessita més quantitat per aconseguir el mateix efecte). Per tant entendrem com a drogues no nomes substancies com la cocaïna, l’heroïna o el cànnabis entre d’altres, sinó també el tabac, l’alcohol o les pastilles per dormir. Per tant fumar, beure alcohol o prendre certs tipus de medicaments es poden considerar també conductes addictives.

- Addiccions psicològiques: Aquí ens referim a totes aquelles conductes que no creen una dependència física però si poden crear una forta dependència psicològica. En general es tracta de conductes que dutes a terme d’una forma controlada formen part de la nostra societat i per tant no estan mal vistes ni suposen cap mena de problema. Alguns exemples podrien ser treballar, el sexe, el joc, les compres, l’ús de les noves tecnologies...totes elles conductes que tots podem dur a terme, i que per tant dificulten encara més l’identificació del problema fins que aquest és ja molt preocupant.

Les conductes no passen de ser saludables i normalitzades a ser una addicció, sinó que hi ha tota una sèrie de passos intermitjos que fan que la persona vagi evolucionant de la normalitat a la dependència. Justament m’agrada parlar de conductes addictives i no d’addiccions perquè d’alguna manera el concepte de conducta addictiva inclou a totes aquelles persones que es troben també en aquestes fases prèvies i no nomes a aquelles que estan ja en la fase final d’addicció pròpiament dita, ja que penso que en qualsevol fase s’ha d’intervenir. De fer quan més aviat s’abordi el problema més fàcil serà resoldre’l.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada