dimarts, 23 d’octubre del 2012

Perquè hi ha persones que consumeixen drogues? (Factors familiars)


Molts cops ens preguntem perquè hi ha persones que consumeixen drogues i d’altres no, i fins i tot perquè dins les persones que  consumeixen algunes n’acaben sent dependents i d’altres no. El més senzill seria pensar que hi ha motius únics i directes que ho expliquen, però en la majoria de casos es tracta d’una suma de factors. No existeix una formula matemàtica que ens permeti garantir si una persona serà consumidora de drogues o no, però sí es coneixen quins són aquests factors que n’augmenten les possibilitats (anomenats factors de risc) i els que les disminueixen (anomenats factors de protecció).

Per tant, l’objectiu serà detectar els factors de risc existents en cada cas per tal de disminuir-los i augmentar els factors de protecció en aquells àmbits que estiguin al nostre abast. També cal tenir en compte que els factors de protecció no fan a la persona immune davant dels factors de risc amb que es pot anar trobant, no són vacunes, però si és cert que a més en tingui i quan més desenvolupats i assentats estiguin, més pes trauran als possibles factors facilitadors del consum.

En aquest i en propers articles assenyalaré, classificats segons els diferents àmbits, alguns dels factors  que han estat identificats com a importants en nombroses investigacions. Avui us faig arribar els factors de risc i de protecció relacionats amb l’àmbit familiar i com els pares podem actuar per potenciar tot allò que pot protegir al nostre fill del consum:

 
Factors de risc familiar: (a més factors dels que s’anomenen a continuació existeixin, més possibilitats de consum)

·         Que existeixi una historia familiar relacionada amb les drogues (consum per part d’algun membre de la família, tràfic de drogues, drogodependència...)

·         Els models de consum quotidià ( quina mena de consum fem de les drogues legals, si ens auto mediquem amb facilitat...)

·         Permissivitat en el consum.

·         Problemes de gestió familiar com desorganització, falta de control o incoherències en els missatges que donem.

·         Conflictes a la família (discussions freqüents, episodis de violència...)

·         Baix grau de unió familiar i poca implicació dels pares.

·         Manca d’expressions d’afecte i falta de comunicació.

·         Adoptar estils educatius extrems, i/o diferents depenent del moment o la situació.

    
Factors de protecció familiars: (a més factors dels que s’anomenen a continuació existeixin, menys possibilitats de consum)

·         Augmentar el nivell de relació amb els nostres fills realitzant activitats compartides, i buscant temes de conversa en que tots pugem participar.

·         Donar missatges clars sobre la salut i ser un exemple d’hàbits saludables.

·         Ser coherents amb aquest missatges convertint la casa en un espai saludable.

·         Partir de la realitat, del moment actual en que es troba el nostre fill, per tal de adaptar-hi les nostres expectatives, fixant objectius realistes, per tal de no sentir-nos decebuts.

·         Desenvolupar la confiança en el nostre fill, evitant desprestigiar-lo i les generalitzacions negatives.

·         Acompanyar al nostre fill, partint del nivell real de responsabilitat que té, i anar fixant petits objectius des del control familiar de la situació, agafar-lo fort de la mà i anar afluixant a mida que ell va responent, fins a deixar-lo totalment.

·         Donar responsabilitats a casa per tal que se senti útil i important i part de l’equip familiar.

·         Crear un clima familiar positiu en el que hi abundin les paraules d’afecte i la confiança en que el fill té la capacitat de superar el problema.

·         Deixar clar que com a pares confiarem en ell però no en les drogues.

·         Augmentar el nivell de diàleg dins la parella.

·         No prohibir ni castigar si no serem capaços de mantenir-ho.

 
Per més informació sobre com els pares podem actuar per prevenir el consum, o davant d’aquets quan ja es dona, us remeto al llibre del qual en sóc coautora Treu-li les drogues del cap: idees pràctiques per a pares preocupats, de l’editorial Columna.

 
Per qualsevol altra consulta quedo a la vostra disposició.

 

3 comentaris:

  1. Hola,

    M'ha semblat molt interessant aquest article sobre els factors de risc i protecció. Realment crec que l'entorn familiar és molt important pel que fa al desenvolupament o no de les conductes addictives i en aquest text ens ho explica de forma molt clara. Serà d'interès també veure els factors de risc i de protecció en altres àmbits en propers articles. Estarem a l'espera...

    Salutacions,

    Anna.

    ResponElimina
  2. Bones doncs a mi personalment em sembla que el titol i el contingut no vam molt consonants...m'explico; per què hi ha persones que consumeixen drogues? trobariem molts motius...jo em quedo amb per plaer (així no parlem d'addiccions,...no oblidem que per ser adicte cal un cert temps llarg de consum)...
    I el contingut(molt ben explicat) potser fa referència a motius més genèrics, la protecció i el risc son elements propis de treball per a joves ( molt joves) poden fer que un consum experimental es quedi en això, en experimental o ocasional,però no podent evitar ni l'experimentació ni el consum ( si son adults)i ho desitgen...i no te perquè ser un motiu d'addicció, problemes o... en tot cas podem reduir els riscos del consum o be gestionar el suposat plaer que faciliten...

    Bon bloc, bona feina, pa'lante

    Una abraçada...lluís

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola als dos i gràcies pels vostres comentaris.
      Lluis, respecte al que comentes, penso que els motius que pugui tenir una persona per consumir (siguin proactius o reactius) estan basats en aquest factors de risc i de protecció. Vull dir que el fet que una persona esculli el consum de drogues com una via per aconseguir plaer ( i tenint en compte que no tothom escull aquesta via) te a veure amb l’educació rebuda pels pares, l’ús que aquest han fet de les drogues (legals o il•legals)... i parlant ja d’altres factors no relacionats amb l’àmbit familiar (i que com vaig dir tractaré en futurs articles), de la comunitat en que ha viscut la persona, de la seva personalitat...
      D’altre banda és cert que el treball amb factors de risc i de protecció possiblement és més efectiu en joves, però crec que també es aplicable a molts nivells en adults , per exemple en factors de risc personals com la manca d’autoestima o d’habilitats socials, on treballar-les també dona importants millores.
      També aclarir que aquest article no anava tant enfocat a les motivacions personals que duen en última instancia a la persona a consumir (sigui de manera esporàdica o habitual) sinó a desgranar quins factors a diferents nivell entren en joc. Explicar aquest matís en un títol es fa difícil, sobretot si tenim en compte que es un blog principalment adreçat a no professionals y que posar com a títol “Factors de risc i de protecció” podria resultar poc entenedor per aquelles persones no familiaritzades, es per això que la confusió que es podria crear s’aclareix en el primer paràgraf.
      Gràcies un cop més per les vostres aportacions!
      Íngrid

      Elimina